Suomi maksuton:
Hiustenlähtö on ikävä vaiva, johon voi olla useita eri syitä, niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin. Kilpirauhasen vajaatoiminta + alopecia ovat tuttu kombinaatio, sillä hiusten irtoaminen on yksi oire tästä. Lapsen hiustenlähtö on yleensä harvinaisempaa kuin miehillä (tai naisillakaan), joten kannattaa olla lääkäriin yhteydessä tällaisessa tilanteessa pikimmiten.
Eräitä syitä hiusten lähtemiseen:
nopea painonpudotus | psoriasis | stressi |
anaboliset steroidit | autoimmuunisairaus, Addisonin tauti | perinnölliset asiat |
Tiesitkö, että hiustenlähtö keväällä on aivan normaali juttu? Tämä johtuu siitä, että vuodenaikojen vaihtumisella on yllättävääkin merkitystä karvojen ja hiusten kasvukiertoon - näin se voi myös aiheuttaa irtoamista. Tällä sivulla käymme läpi kuitenkin useita muita syitä ja oireita, sekä parannuskeinoja hiusten epänormaaliin lähtöön.
Perinnöllinen kaljuuntuminen, sairaudet joiden kohteena on kilpirauhanen, lisäkilpirauhasen tai aivolisäkkeen vajaatoiminta tai synnytyksen jälkeiset hormonitasojen muutokset voivat kaikki vaikuttaa niin kutsuttuun hormonaaliseen hiustenlähtöön. Stressi, jotkin lääkkeet ja sairaudet ovat muita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa tämän tilan.
Terveydenhuollon ammattilaisen puoleen on käännyttävä hiustenlähdön perimmäisen syyn selvittämiseksi ja tehokkaan hoitostrategian kehittämiseksi. Hormonaalinen hiustenlähtö voi vaikuttaa kaikkiin sukupuoliin, ja sillä voi olla merkittävä vaikutus itsetuntoon ja itseluottamukseen. Kaljuuntuminen on usein vielä näinä päivinä ikävä kohde huumorille.
Kehomme saattaa reagoida stressiin siirtämällä tavallista suuremman osan hiuksista kasvuvaiheesta lepovaiheeseen. Stressiä aiheuttavat esimerkiksi:
vakava sairaus |
masennus |
onnettomuus |
synnytys ja imetys | eroaminen | läheisen tai työpaikan menetys |
Lisäksi vaikkapa taloudelliset vaikeudet sekä työn tai koulun rasittavuus voivat niin ikään aiheuttaa stressiä.
Syöpähoidot ovat sitten aivan oma lukunsa. Kemoterapian ja sytostaattihoidon aiheuttamaa hiustenlähtöä pidetään usein yhtenä nykyisten syöpähoitojen emotionaalisesti epämiellyttävimmistä sivuvaikutuksista. Huomattava osa syöpäpotilaista kertoo kokevansa identiteetin ja itsetunnon menettämistä hiustenlähdön seurauksena. Tämä voi lisätä huolta ja surua heidän elämässään jo ennestään haastavana aikana.
Nämä ovat esimerkkejä jokapäiväisistä jännityksen lähteistä, joilla voi olla huomattava kielteinen vaikutus yksilön mielenterveyteen ja yleiseen hyvinvointiin. On tärkeää olla tietoinen näistä stressilähteistä ja etsiä apua tai resursseja, jotta niitä voidaan käsitellä asianmukaisesti.
Stressistä johtuva hiustenlähtö on yleensä vain ohimenevää, ja se voidaan korjata poistamalla stressitekijä tai hoitamalla sitä asianmukaisesti. Esimerkiksi voi olla normaalia että raskauden jälkeen esiintyy hiusten lähtöä. Jos hiustenlähtö kuitenkin jatkuu tai siihen liittyy muita oireita, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin.
Viruksen aiheuttaman hiustenlähdön jälkeisen hiustenlähdön yleisyydestä ei ole tehty kovinkaan perusteellista tutkimusta, mutta kesällä 2022 julkaistiin Nature Medicine -lehdessä brittiläinen tutkimus, jonka mukaan myös potilailla, joilla on koronavirustauti ja jotka eivät ole tarvinneet sairaalahoitoa, ovat kärsineet hiustenlähdöstä.
Korona tartunnan saaneilla on neljä kertaa suurempi todennäköisyys saada ohimeneviä hiustenlähtöoireita, kuin heillä joilla ei ole tartuntaoireita. Kaikesta huolimatta kyseessä ei ole yleinen ilmiö. Hiusten lähtö on yksi yli 60:stä jälkioireesta joita covid-potilailla on havaittu kolmen kuukauden jälkeen infektiosta. Jälkioireita koki kaiken kaikkiaan lähes 5 prosenttia ihmisistä. Vastaavia oireita oli noin 4 %:lla niistä, jotka eivät olleet sairastuneet.
Ferritiini varastoi rautaa ihmisen elimistöön. Raudanpuute voi ilmetä monin eri tavoin, ja suurin osa siitä kärsivistä ihmisistä on hedelmällisessä iässä olevia naisia. Raudanpuutteesta johtuva anemia voi aiheuttaa useita muitakin oireita, kuten hengenahdistusta, heikkoutta, kalpeaa ihoa ja väsymystä. Jos sinulla on jokin näistä oireista, on tärkeää keskustella lääketieteen asiantuntijan kanssa, jotta saat tarkan diagnoosin ja asianmukaisen hoidon.
Diabetes voi viivästyttää verisuonten vaurioiden vuoksi hiusten kehitystä. Myös käsivarret, jalat ja muut kehon alueet ovat alttiita karvojen lähdölle. Kun hiukset tai karvat kasvavat takaisin, ne kyllä kasvavat takaisin useimmiten, mutta normaalia vauhtia hitaammin.
Alopecia areata -autoimmuunisairaus ilmenee usein diabetespotilailla. Kun immuunijärjestelmä hyökkää karvatupen (tai hiustupen) kimppuun, hiukset putoavat tämän tuloksena. Alopecia areataa ei voida parantaa, mutta eräät hoidot, kuten kortikosteroidit ja immunoterapia, voivat edistää onneksi hiusten uusiutumista. Jos henkilö sairastaa alopecia areataa, lääkärin olisi hyvä tarkistaa, onko hänellä mahdollisesti muita autoimmuunisairauksia. Tämä voi nimittäin olla sen merkki.
Vitamiinien, kivennäisaineiden ja energiaravintoaineiden määrä vaikuttaa hiuksiin niin ikään. Proteiini muodostaa suurimman osan hiusten koostumuksesta. Hiustenlähtöä voi esiintyä molemmilla sukupuolilla, jos verensokeri on epätasapainossa. Tulehdukset ja ravinteiden kuljetuksen väheneminen koko kehossa ovat molemmat seurauksia ohuen plakin muodostumisesta, joka tarttuu verisuonten sisäpuolelle. Siksi on tärkeää ylläpitää tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää riittävästi proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita hiusten terveen kasvun edistämiseksi. Kalium on myös tärkeää hiuksille. Lisäksi vakaan verensokerin ylläpitäminen terveellisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan avulla voi myös auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä.
Hiustenlähtö voi alkaa jo parikymppisenä, ja viisikymppisenä jokaisella miehellä on ainakin jonkin verran kaljuuntumista. Kaljuuntuvista ohimoilta tai kaljuuntuvasta päästä voi syyttää testosteronia, mutta voi syyttää myös juuria: lähes jokaisella suomalaisella on perimässään androgeneettisen kaljuuntumisen geenejä.
Vaikka miesten kaljuuntumiseen ei ole suoranaista parannuskeinoa, minoksidiilin ja finasteridin kaltaisia lääkkeitä sekä hiustensiirtoleikkauksia on saatavilla. Parhaan toimintatavan voi löytää vain hiusten lähtöön erikoistuneen lääketieteen asiantuntijan kanssa, eikä näitä asioita paranneta mutu-tuntumalla.
Androgeneettinen kaljuuntuminen eli androgenic alopecia (AGA)on melko samanlainen kuin naisten kaljuuntumisen perinnöllinen muoto. On harvinaista, että naisella on täysin kalju päänahka, sillä useimmilla naisilla on pikemminkin naisellisena kaljuuntumisena tunnettu hiustenlähtömalli kuin itse kaljuuntumista aiheuttavat mekanismit.
Naisten perinnöllinen hiustenlähtö voi olla syynä kaljuuntumiseen nuoremmilla naisilla varhaisemmassa iässä. Toisin kuin miehillä, joilla on pälvikalju, naisilla hiustenlähtö on yleensä tapahtunut koko päänahan alueella.
Naisten hiustenlähtö + vaihdevuodet ovat tuttu yhdistelmä, sillä hormonaaliset muutokset, kuten vaihdevuosien aikana tapahtuvat muutokset, voivat pahentaa hiustenlähtöä, joilla on geneettinen alttius kaljuuntumiseen.
Suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että tulosten mukaan naisilla pitkälle edennyt iän aiheuttama androgenic alopecia (AGA, Ludwigin asteikon II tai III asteinen) oli suhteellisen yleistä 63-vuotiailla suomalaisilla naisilla.
Miesten kaljuuntumiselle on ominaista hiusten harveneminen päässä ja ohimoilla. Tyypillisesti hiukset kuitenkin kasvavat edelleen korvien takana ja päälaella. Ennen tätä kohtaa hiustiheys alkaa vähentyä, ja tämä prosessi voi alkaa hyvin nuorena. Sekä perinnölliset että hormonaaliset tekijät ovat vastuussa miesten kaljuuntumisesta.
Dihydrotestosteroni DHT syntyy elimistössä testosteronista miesten kaljuuntumisprosessin aikana. DHT:n tiedetään aiheuttavan hiustupen kutistumista, mikä johtaa lopulta hiusten harvenemiseen ja lopulta kaljuuntumiseen. Testosteroni miehillä vaikuttaa siihen, että sitä tapahtuu enemmän heillä.
Useimmissa tapauksissa miesten kaljuuntuminen kehittyy vähitellen ajan myötä. Miesten kaljuuntuminen on yleinen sairaus, jota esiintyy noin 50 prosentilla yli 50-vuotiaista miehistä. Miesten kaljuuntumista ei voida parantaa, vaikka on olemassa hoitomuotoja, jotka voivat joissakin tilanteissa vähentää tai jopa pysäyttää hiustenlähtöä. Finasteridin ja minoksidiilin kaltaisten reseptilääkkeiden lisäksi äärimmäisissä tapauksissa voidaan tarvita myös hiustensiirtoleikkausta. Jotta voidaan päättää, mikä on paras toimintatapa erityistapauksissa, on tärkeää neuvotella lääkärin tai ihotautilääkärin kanssa.
Hiustenlähdön vähentämiseksi tai pysäyttämiseksi on olemassa useita hoitomuotoja. Niitä ovat muun muassa hiusten kasvua edistävien tuotteiden käyttö, vitamiinien ottaminen ja elämäntapamuutokset, kuten terveellisempi ruokavalio ja enemmän unta. Shampoilla, ruokasoodalla, lääkkeillä ja jopa vitamiineilla on odottamattomia vaikutuksia hiuksiin. Joskus kasviperäiset korjaustoimenpiteet ovat yhtä tehokkaita kuin lääkkeet.
Seuraavaksi tarkastelemme parhaita parannuskeinoja, kuten sopivia shampoita, lääkkeitä tai jopa keittiön komeron ihmeaineita! Nämä korjaustoimenpiteet voivat auttaa lievittämään muitakin yleisiä hiusongelmia, kuten hilseilyä, hiusten putoamista ja kuivuutta. On tärkeää valita oikea korjaustoimenpide oman hiustyyppisi ja -tilasi perusteella. On myös aivan mahdollista, että se halvin hoitokeino voi olla sinulle tehokkain, joten raha ei ole kaikki kaikessa tälläkään kertaa. Tämän huomaa esimerkiksi rinnakkaisvalmisteiden hinnoissa, vaikka teholtaan ne ovat aivan originaalien luokkaa.
Useiden shampoissa yleisesti käytettyjen yhdisteiden, kuten natriumlauryylisulfaatin, on osoitettu pahentavan hiustenlähtöä. Muita shampoissa olevia yhdisteitä, joita tulisi välttää, ovat formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet, synteettiset hajusteet ja parabeenit, joiden kaikkien on osoitettu olevan haitallisia sekä hiusten että päänahan terveydelle. Päänahan kutina ja hiustenlähtö voivat liittyä toisiinsa.
On tärkeää lukea shampoiden ja muiden hiustenhoitotuotteiden merkinnät huolellisesti, jotta vältät haitallisia yhdisteitä sisältävien tuotteiden käytön. Luonnollisten ja luonnonmukaisten hiustenhoitotuotteiden valitseminen voi olla turvallisempi vaihtoehto terveiden hiusten ja päänahan ylläpitämiseksi. Jotkin hiustenhoitotuotteista löytyvät haitalliset yhdisteet voivat aiheuttaa ihoärsytystä, hiustenlähtöä ja jopa häiritä hormonitoimintaa. Luonnolliset ja orgaaniset hiustenhoitotuotteet on valmistettu ainesosista, jotka ovat hellävaraisempia päänahalle eivätkä sisällä voimakkaita kemikaaleja.
Ruokasooda, joka tunnetaan myös kemiallisella nimellään natriumbikarbonaatti, on aine, joka tunnetaan kuorivista ominaisuuksistaan. Kun ruokasoodaa käytetään yhdessä omenaviinietikan kanssa, se voi myös auttaa tasapainottamaan päänahan pH-tasoa. Tämän vuoksi se on yleinen ainesosa hilseen ja kutisevan päänahan tee-se-itse-hoidoissa. Koska tämän hoidon liikakäyttö voi kuitenkin aiheuttaa hiusten kuivumista ja vaurioitumista, on tärkeää, että sitä käytetään maltillisesti.
Propecia ja sen geneeriset vastineet sisältävät molemmat finasteridia. Finasteridihoidon aloittamisen jälkeen kestää tyypillisesti kolmesta kuuteen kuukautta, ennen kuin lääkkeen vaikutuksia voidaan havaita.
Hoidon teho alkaa hiipua noin kuukauden kuluttua, ja hiustenlähtö palaa normaalille tasolleen jossain yhdeksän ja kahdentoista kuukauden välillä lääkityksen lopettamisen jälkeen.
Lääkkeitä hiustenlähtöön:
Minoxidil (Rogaine) | Finasteride (Propecia) | Spironolactone (Carospir) |
Spironolactone (Aldactone) | Dutasteride (Avodart) | Sulfasalazine (Azulfidine) |
Tutkimusten tulosten mukaan erilaiset ravintolisät ja luonnonmukaiset aineet, kuten omega-rasvahapot, kurpitsansiemenöljy, rosmariiniöljy, aloe vera, risiiniöljy, sinkki ja E-vitamiini ovat osoittautuneet lupaaviksi hiustenlähdön eri muotojen hoidossa. Toisaalta on tärkeää korostaa, että tarvitaan lisätutkimuksia, jotta saadaan kattava käsitys näiden ravintolisien tehokkuudesta ja turvallisuudesta hiustenlähdön hoidossa. On myös suositeltavaa keskustella terveydenhuollon asiantuntijan kanssa ennen uusien lisäravinteiden ottamista, ennen kuin aloitat hoidon niillä.
Jos B12-vitamiinipitoisuutesi ovat alhaiset, voi se aiheuttaa hiusten putoamista. Terveen hiusten kasvun ylläpitämiseksi on tärkeää saada riittävä määrä B12-vitamiinia joko tasapainoisen ruokavalion tai ravintolisien avulla. On erittäin suositeltavaa, että jokainen, jolla on hiustenlähtöä, kääntyy pätevän lääkärin puoleen, jotta voidaan selvittää sairauden perimmäinen syy ja tehokkain hoitovaihtoehto.