Testosteronivajeen oireet ja hoito nuorilla ja vanhemmalla iällä

Vahvauros > Blogi > Erektiohäiriö > Testosteronivajeen oireet ja hoito nuorilla ja vanhemmalla iällä

Testosteroni on kiveksissä muodostuva hormoni, joka tunnetaan myös yleisesti mieshormonina. Sen avulla miehille kehittyvät murrosiässä sukupuolelle ominaiset erityispiirteet. Aikuiset miehet tarvitsevat mieshormonia siittiöiden tuotantoon sekä luuston ja lihasten kunnon ylläpitämiseksi. Lisäksi se vaikuttaa seksihaluihin ja saa aikaan seisokin.

Testosteronivajeesta puhutaan, kun sen pitoisuus veressä on alle 8 nmol/l. Puute oireilee ongelmina makuuhuoneen puolella – erektio ei onnistu ja seksihalut voivat olla teillä tuntemattomilla. Myös lihakset voivat heikentyä ja karvoitus vähentyä.

Väsyttää ja seksi ei kiinnosta – nämä ovat testosteronivajeen yleisimmät oireet

Mieshormonin puutos ilmenee erilaisina seksuaalisina vaikeuksina. Yleisin oire on heikentynyt seksuaalivietti. Jos olet ennen nauttinut seksistä, mutta halut tuntuvat kadonneen kokonaan, syynä voi olla mieshormonin puutos. Sukupuolihormonin vaje aiheuttaa myös impotenssia, jossa etenkin aamuerektiot loppuvat.

Seksuaalisten ongelmien lisäksi mieshormonin puutos voi tuoda mukanaan erilaisia yleisoireita, jotka muistuttavat pitkälti naisten vaihdevuosia. Näitä ovat mm. lisääntynyt hikoilu, väsymys, unihäiriöt, heikentynyt keskittymiskyky, masentuneisuus ja mielialan vaihtelut.

Pitkään jatkuessa puutos heikentää miehen lihaksia ja karvojen kasvamista. Merkittävästä puutoksesta voi seurata osteoporoosia ja rintarauhasten kasvua.

Hormonivaje vähentää siittiöiden muodostumista, mikä voi aiheuttaa lapsettomuutta. Siksi nuortenkin miesten on syytä hakeutua tutkimuksiin, mikäli on pienintäkään epäilystä hormonin puutteesta.

Tavallisimmat testosteronivajeen syyt: ylipaino ja huonot elintavat

Hypogonadismi eli varsinainen testosteronin puutostila johtuu kivesten tuotantohäiriöstä, joka voi syntyä mistä tahansa kiveksiä vahingoittavan sairaudesta, kuten piilokiveksestä tai tulehduksesta. Häiriö voi johtua myös LH-hormonin vajeesta aivolisäkkeessä, jolloin kivekset eivät enää tuota riittävästi mieshormonia tai tuotanto loppuu kokonaan.

Testosteronipitoisuuden alentumiseen vaikuttavat kuitenkin myös niinkin arkiset tekijät kuin huonot elintottumukset. Ylipaino – ja etenkin keskivartalolihavuus – on yleinen syy vajeen taustalla. Jos painoindeksi on yli 30, pitoisuus pienenee noin 4-5 nmol/l:n verran.

Lihavuuteen liittyvä mieshormonin alentuminen johtuu korkeasta estradiolipitoisuudesta, joka syntyy aromataasi-nimisen entsyymin kiihtyneestä tuotannosta rasvakudoksessa. Estradioli tunnetaan naissukuhormonina, joka saa aikaan naiselle tyypilliset sukupuoliominaisuudet. Liiallinen estradioli häiritsee testosteronin tuotantoa, eikä sitä synny tarpeeksi.

Myös jatkuva kännääminen ja tupakointi vähentävät testosteronipitoisuutta. Alkoholin kohtuullisesta käyttämisestä ei vielä koidu ongelmia, mutta suurkuluttajilla on todettu tavallista matalampia tasoja muihin miehiin verrattuna.

Testosteronivajetta voi olla nuorellakin miehellä

Mieshormonin puutosta esiintyy eniten ikääntyneiden miesten keskuudessa. University of North Carolina School of Medicinen tekemässä tutkimuksessa yli 60-vuotiailla oli 35 % vähemmän testosteronia veressä nuorempiin miehiin verrattuna. Terveillä keski-ikäisillä miehillä vajetta esiintyi saman tutkimuksen mukaan jopa 6 %:lla.

Hormonin puutos ei kuitenkaan katso ikää, vaan vajetta esiintyy myös nuorilla miehillä. NCBI:ssa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että nuorella vajeeseen ei aina liity haluttomuutta ja ongelmia seisokin kanssa. Sen sijaan monet kertovat kärsivänsä häiritsevästä energian puutteesta ja väsymyksestä.

Nuorella testosteronivajeen syy voi olla geneettinen – esimerkiksi Klinefelterin oireyhtymään liittyy alhainen androgeenihormonin tuotanto. Yleisempiä syitä ovat kuitenkin liikapaino ja perussairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhassairaudet.

Terveelliset elintavat ennaltaehkäisevät hormonivajetta

Korkea painoindeksi on iästä riippumatta merkittävä syy hormonivajeen syntymiselle. Tästä syystä terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat sekä ennaltaehkäisemään että parantamaan testosteronivajetta.

Runsas humalahakuinen juominen ja tupakka heikentävät testosteronin muodostumista. Tupakointi vahingoittaa kiveksiä, ja pienentää näin hormonien muodostumista. Pitkään jatkuva stressi, unihäiriöt ja yletön fyysinen rasitus voivat myös häiritä hormonituotantoa.

Noudattamalla terveellisiä elintapoja – syömällä monipuolisesti ja terveellisesti, harrastamalla riittävästi liikuntaa ja välttämällä tupakkaa ja kovalla kädellä ryyppäämistä – voi ennaltaehkäistä tehokkaasti testosteronivajetta.

Valmisteet ja tavat testosteronivajeen hoitoon

Jos liikunnan lisääminen ja laihduttaminen sekä alkoholin käytön vähentäminen eivät auta palauttamaan hormonitasoja normaaliksi, voidaan kokeilla varsinaista hoitoa. Edellytyksenä on, että miehellä on todettu selvästi viitearvoja matalampi sukupuolihormonipitoisuus.

Yleensä hoitona käytetään iholle levitettävää, reseptillä määrättävää geeliä. Myös pistoksia ja kapseleita käytetään tarpeen mukaan.

Jos kärsit testosteronivajeesta, voit tilata lääkityksen helposti netistä. Netissä on saatavilla runsaasti erilaisia valmisteita lääkkeistä geeleihin. Käyttämällä luotettavaa apteekkia netissä saat turvallisesti apua ongelmaan. Hormonihoidon lisäksi PDE5:n estäjistä, kuten Sildenafiilista ja Tadalafiilista voi olla apua, jos kärsit samalla myös erektio-ongelmista.